Samenlevingsvormen
Er zijn verschillende manieren om met een partner samen te leven. U kunt samenwonen, met of zonder samenlevingsovereenkomst. Daarnaast kunt u ook een relatie hebben, terwijl u niet samenwoont. Tenslotte kunt u uw relatie formaliseren door een huwelijk of een geregistreerd partnerschap.
Als u een partner heeft is het verstandig om afspraken te maken. Deze afspraken kunnen bijvoorbeeld gaan over de betaling van de kosten van de gemeenschappelijke huishouding en de aanwijzing van elkaar als partnerpensioenbegunstigde. Daarnaast kunnen afspraken worden gemaakt voor de situatie dat uw relatie eindigt. De relatie kan eindigen door overlijden of uit elkaar gaan. Bij het overlijden kan het gewenst zijn om uw partner verzorgd achter te laten. Daarbij spelen allerlei factoren een rol, zoals de duur van de relatie, het vermogen van u en uw partner, de continuering van een bedrijf, het familiekapitaal, het al dan niet aanwezig zijn van (stief)kinderen, de pensioenrechten en de tenaamstelling van de eigen woning.
Een aantal van deze zaken kunt u regelen in een samenlevingsovereenkomst, huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden. Andere aspecten worden door een testament geregeld.
Het is ook raadzaam om uw zaken goed te regelen voor de situatie dat uw relatie eindigt en u allebei uw eigen weg gaat. In een samenlevingsovereenkomst, huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden kunt u vast leggen welk vermogen van wie is en hoe het gemeenschappelijk vermogen verdeeld moet worden bij het einde van de relatie.
Heeft u een vraag over dit onderwerp?
U kunt ons telefonisch bereiken op 026 203 40 01.
U kunt ook het contactformulier invullen en dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.